Kirjoittajat eivät lupaa taikaparannusta yrteillä, mutta kertovat kuitenkin, että tutkimustietojen mukaan jokainen näistä kasveista tukee omalla tavallaan rimpuilevien aivojemme toimintaa. Kaikki ei sovi kaikille, mutta osa add-porukoista on löytänyt apua. Tässä siis lyhyt tiivistelmä, tarkempaa tietoa haluavan kannattaa hankkia tämä kirja (tai pyytää kauniisti).
Ruusujuuri (Rhodiola rosea)
Ruusujuuri sisältää antioksidantteja ja yhdisteitä, jotka virkistävät aivotoimintaa ja parantavat keskittymiskykyä. Ruusujuuri toimii stimulanttina, joka nostaa dopamiinin, serotoniinin ja noradrenaliinin tasoa aivoissa. Sen lisäksi, yllättävästi, sillä on myös tyynnyttävä vaikutus. Kaksoissokkotutkimuksissa ruusujuuren on todettu estäneen testihenkilöiden uupumista, vähentäneen virheitä ja lisänneen tarkkuutta vaativan työn laatua.Siperiassa ruusujuurta on latkittu teenä vuosisatoja, mutta meidän tottumattomampien pitää noudattaa varovaisuutta käytön aloittamisessa, sillä äkkinäinen käytön aloitus altistaa yliannokselle: unettomuudelle, manialle yms. ylistimulaation oireille. Ruusujuurta myydään puristeina kotimaisissa luontaistuoteliikkeissä. Kirjan ohjeiden mukaan käyttö aloitetaan näin (kirjassa käytetään 150mg:n kapseleita, en vielä tiedä missä muodossa näitä on Suomessa): yhden viikon ajan 150mg tyhjään vatsaan aamuisin. Seuraavalla viikolla annokseen lisätään 150mg tyhjään vatsaan ennen lounasta, eli yhteensä 300mg/vrk. Jos kaikki tuntuu hyvältä: ei ärtymystä, ei uniongelmia, kohotetaan viikon päästä annosta niin, että aamulla otetaan 300mg, ja lounaalla 150mg, yhteensä 450mg/vrk. Näillä keinoin kokeillaan muutama viikko. Jos sen jälkeen tuntuu siltä, että annostusta voisi vielä lisätä, otetaan lounaalla toinen kapseli, eli aamulla 300mg, aamupäivällä toiset 300mg, yhteensä 600mg/vrk. Tätä annosta ei saa ylittää, eikä siitä ole todettu olevan mitään hyötyäkään. Kirjassa kerrotaan lisäksi ruusujuuren annostuksesta lapsilla, mutta en ala sitä nyt selostamaan tässä. Ruusujuuri toimii hyvin toisten yrttien kanssa, esim. neidonhiuspuu, ginseng, kärsimyskukka, venäjänjuuri ja ashwagandha. Ei saa käyttää verenohentajien kanssa, sillä suurina annoksina lisää verenvuototaipumusta.
Neidonhiuspuu (Gingko biloba), amerikkalainen ja aasialainen ginseng (Panax quinquefolius ja Panax ginseng)
Neidonhiuspuuta on käytetty kiinalaisessa lääketieteessä satoja vuosia erityisesti muistin ja oppimisen ongelmissa. Modernit tutkimustulokset ovat tällä kohtaa ristiriitaisia: osalle adhd-tyypeistä neidonhiuspuusta on apua, osalle ei. Omalla kohdalla tehon siis voi tietää vain kokeilemalla. Kirjan kirjoittavat suosittelevat kokeilemaan neidonhiuspuuta, jos stimulantit, ruusujuurikin, ylistimuloivat. Neidonhiuspuu rauhoittaa ja tyynnyttää, mutta myös parantaa tarkkaavaisuutta. Suositellaan käytettäväksi yhdessä ginsengin kanssa.Yleensä, kun puhutaan ginsengistä, tarkoitetaan aasialaista ginsengiä. Sen amerikkalainen serkku on kuitenkin miedompi, eikä sillä ole yhtä paljon sivuvaikutuksia. Kirjoittajat suosittelevat amerikkalaista ginsengiä erityisesti lapsille (lääkärin valvonnassa!), ihmisille, jotka haluavat välttää ylistimuloitumista sekä niille, jotka haluavat parantaa vastustuskykyään.
Aasialainen ginseng (Panax ginseng) lisää suorituskykyä, mutta sillä on myös enemmän sivuvaikutuksia kuten ahdistuneisuutta, päänsärkyä ja sydämentykytyksiä. Neidonhiuspuu ja ginseng vaikuttavat veren hyytymiseen, niitä ei saa käyttää verenohentajien kanssa eikä ennen leikkauksia.
Pycnogenol (rannikkomännyn, Pinus pinaster, kuoriuute)
Tutkimukset osoittavat osan adhd-tutkimusryhmän jäsenistä saaneen merkittävää hyötyä tästäkin valmisteesta. Erityisesti tätä suositeltiin niille, joilla veren ferritiinipitoisuus oli matala, sillä uute tuntui jostain syystä auttavan juuri heitä eniten.Sitruunamelissa, kamomilla, valeriaana ja kärsimyskukka
Näillä yrteillä on miedosti rauhoittava vaikutus, voivat auttaa myös uniongelmissa.Mäkikuisma
Ei hyötyä sinänsä adhd-oireisiin, mutta voidaan kokeilla lievään masennukseen ja pakko-oireisiin henkilöillä, joille eivät SSRI-lääkkeet ole jostain syystä sopineet.Brahmi (Bacopa monniera)
Brahmia on käytetty intialaisessa ayurvedisessä lääketieteessä tuhansia vuosia. Tämän ikivanhan tiedon mukaan se parantaa stressinsietokykyä, vähentää ahdistuneisuutta ja parantaa kognitiivista toimintakykyä. Länsimaissa brahmin tehoa ei ole testattu paljoakaan, kuitenkin erään kaksoissokkotutkimuksen mukaan se paransi jonkin verran adhd-lasten tarkkaavaisuutta, muistia ja oppimiskykyä. Kirjailijoiden mukaan brahmin vaikutus on lievä, mutta myönteinen.Kirjailijat ovat vaikuttuneita ayurvedisen lääketieteen tuloksista adhd:n hoidossa, mutteivät avaa aihetta kirjassa sen enempää, vaan kehottavat etsimään lisätietoa suoraan ayurvedisen lääketieteen asiantuntijoilta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti