torstai 16. elokuuta 2012

Kipeä napa

Maanantai-iltana se alkoi, navan kivistys. Tiistaina sitä ihmettelin, voivottelin ja peilistä pällistelin. Vähän punoitti. Yöllä heräsin, kun naapuruston kissat tappelivat, ja muistin napani. Navel pain -haulla löytyi internetistä vaikka mitä. Napatyrää, umpisuolentulehdusta, sappikiviä. Napatyrä kuulosti oikein osuvalta, olihan sitä punoitustakin, ja napatyrässä saattaa iho muuttaa väriä. Mitään sieltä ei pullottanut, mutta jostakinhan se alkaisi. Pieni ovi oli jo raollaan ja pian sieltä tursahtaisi koko hoito. Opiskelin saman tien, millainen napatyräleikkaus on ja kuinka pitkä on toipumisaika. Aamulla tiesin aiheesta jo kaiken.

Vein lapset kouluun, sidoin itselleni huivista tukivyön, ja navan kohdalle laitoin pienen pussukan täyteen pakasteherneitä. Se viilensi kivasti ja vähensi polttelua. Tyrän polttelua. Liikuin rauhallisesti ja turhaa reuhtomista vältellen pussukkavirityksessäni ja olo tuntuikin paremmalta. Aloin ajatella tulevaisuuttani, miten hankalaa elämistä olikaan tiedossa. Illalla, apupussistani huolimatta, napani oli niin kipeä, että köpöttelin kyyryssä. Päätin mennä lääkärille. Sain ajan tälle päivälle.

Mukava ja korrekti omalääkärini kuunteli oireeni, tutki vatsani ja antoi diagnoosinsa. Napani iho on ärtynyt. Sain reseptillä kortisonivoidetta. Kuulemma perusterveet aikuiset ihmiset eivät sairasta napatyrää, varsinkaan napatyrää, jota ei ole.Vatsaani avautunut pikku ovi loksahti kiinni.

Olen tottunut siihen, että osaan olla nolo tyyppi, mutta aina se vähän kirpaisee.

Täydennystä:

koska tälle sivulle näyttää osuvan sen verran monta googlehakua termillä "kipeä napa", niin kerronpa vielä teille navan kiusaamille, että tulehtunut napa voi ihan oikeasti olla yllättävän kipeä. Jos se punoittaa, niin kokeilkaahan kortisonivoidetta ja kuivatkaa iho huolella pesun jälkeen. Napa on sellainen kolo, joka saattaa tulehtua kuulemma aika helpostikin, sanoi lääkäri. Napa saattaa kipeytyä myös liian tiukoista vaatteista. Ja raskausaikana se vasta kipeytyykin, ja se kipu paranee vasta synnyttämällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti